• 06 2219 8015
  • info@pietervaneijck.nl
  • Nijkampsweg 4 | 7156 SC Beltrum
Gedetineerden doen aangifte tegen directeur gevangenis Heerhugowaard

Gedetineerden doen aangifte tegen directeur gevangenis Heerhugowaard

‘Gedetineerden doen aangifte tegen directeur gevangenis Heerhugowaard’

Bron: NRC

Een groep van negentien gedetineerden heeft aangifte gedaan tegen de directeur van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Ze houden hem verantwoordelijk voor de verspreiding van het coronavirus binnen de gevangenis. De afgelopen maanden zijn op bijna alle afdelingen besmettingen vastgesteld en de gevangenen vermoeden dat dit onder meer komt doordat niemand mondkapjes draagt. Dat schrijft De Volkskrant donderdag.

Op sommige afdelingen zou zelfs meer dan driekwart van de gedetineerden besmet zijn geweest met het coronavirus. De gedetineerden zeggen dat zij gezamenlijk werk moeten doen zonder beschermingsmiddelen. Bij weigering zou gedreigd worden met „extra sancties zoals langere opsluiting op cel”, aldus De Volkskrant. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt inhoudelijk niet te kunnen reageren omdat de aangifte nog niet is gezien. Volgens een woordvoerder zijn er inderdaad gevangenen besmet geraakt. Momenteel zijn nog acht gevangenen besmet.

Het dragen van mondkapjes is volgens de woordvoerder niet gewenst in verband met de veiligheid. Ook zou de kans op besmetting klein zijn omdat er andere maatregelen worden genomen. Zo moeten nieuwe gedetineerden acht dagen in quarantaine zodat ze zeker niet besmet zijn met het virus als ze in contact komen met de andere gevangenen. Als een gedetineerde wel besmet blijkt met het virus wordt de hele afdeling in afzondering geplaatst om de uitbraak te beteugelen. Ook het gevangenispersoneel draagt volgens de woordvoerder geen mondkapjes. Dit zou niet nodig zijn omdat zij zich houden aan de RIVM-richtlijnen zoals het houden van anderhalve meter afstand en het regelmatig wassen van de handen.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.