• 06 2219 8015
  • info@pietervaneijck.nl
  • Nijkampsweg 4 | 7156 SC Beltrum
Ook binnen de gevangenis geld het strafrecht

Ook binnen de gevangenis geld het strafrecht

Onderstaand bericht lazen we in de Huis aan Huis Leeuwarden

Gedetineerden krijgen 5 jaar cel voor overvallen en zwaar mishandelen medegevangene in Leeuwarden.

Drie gedetineerden zijn in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor het overvallen en zwaar mishandelen van een medegevangene in de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. Deze straf was ook geëist door het Openbaar Ministerie.

De rechtbank kwam in 2019 tot 30 maanden en tweemaal 24 maanden cel. De rechters zagen toen onvoldoende bewijs voor zwaar lichamelijk letsel. Het gerechtshof in Leeuwarden is het daar niet mee eens. Het hof vergelijkt de belaging met een woningoverval. “Juist in een instelling als een penitentiaire inrichting is een cel bij uitstek het privédomein van een gedetineerde waarin hij zich veilig moet kunnen voelen”, aldus het hof.

Het slachtoffer werd op 24 augustus 2018 ‘s middags in zijn cel geschopt en geslagen. De man hield er een breuk in de oogkas en het jeukbeen aan over. Hierdoor kan hij niet meer goed zien. De buit bedroeg onder meer een scheerapparaat met oplader, een baardtrimmer, aftershave en een gouden armband.

Het hof vindt de verklaring van het slachtoffer betrouwbaar. De mannen (36, 29 en 22 jaar oud) zouden op zoek zijn geweest naar twintig gram hasj. Ze dachten dat het slachtoffer de drugs had gestolen en verstopt in zijn scheerapparaat. De mannen hadden in telefoongesprekken met het slachtoffer gedreigd met een overval. Een getuige heeft hen op de luchtplaats horen praten over de belaging.

Uit de getapte dreigtelefoontjes blijkt volgens het hof dat het drietal de aanval goed had voorbereid. Het slachtoffer en het veroordeelde trio verblijven niet langer in dezelfde gevangenis.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.