• 06 2219 8015
  • info@pietervaneijck.nl
  • Nijkampsweg 4 | 7156 SC Beltrum

Op bezoek bij je vader of moeder

Bron: DJI

Op bezoek bij je vader of moeder in de gevangenis

Als je vader of moeder in de gevangenis zit, is dat best lastig. Je bent daar misschien wel verdrietig of soms boos over. Toch mis je hem of haar heel erg en wil je graag op bezoek. Bekijk de film van Esmee hoe een bezoek aan de gevangenis in zijn werk gaat.

 

 

FAQ?! (Frequently Asked Questions / Veel gestelde vragen)

Kan ik alleen naar de gevangenis gaan?

Nee, tot 16 jaar kun je alleen onder begeleiding van een volwassene op bezoek komen bij je vader of moeder in de gevangenis. Vanaf 14 jaar moet je ook je eigen identiteitsbewijs bij je hebben.

Gaan bewakers mij controleren bij binnenkomst?

Ja, je gaat altijd door een detectiepoort om te zien of je iets van metaal bij je draagt. Want sommige dingen van metaal mogen niet mee de gevangenis in. Als je iets van metaal bij je hebt, gaat de poort piepen. Soms is er een hond die aan alle bezoekers snuffelt. Deze hond kan ruiken of iemand drugs bij zich heeft en dat mag natuurlijk niet in de gevangenis.

Mag ik een tas meenemen?

Nee, je mag geen spullen mee naar binnen nemen. Tassen moeten in een kluisje gedaan worden voordat je door het detectiepoortje gaat. Ook mobiele telefoons en contant geld mogen niet mee naar binnen. Elke gevangenis heeft kluisjes waarin je je spullen kunt opbergen. Als het bezoek is afgelopen, kun je je spullen weer uit het kluisje halen en meenemen naar huis.

Hoe ziet de bezoekzaal eruit?

De bezoekzaal is in de meeste gevangenissen een hele lange tafel met aan elke kant een rij met stoeltjes. Er zit een schot tussen, zodat bezoekers geen dingen kunnen geven aan de gedetineerde. In het filmpje kun je ook zien hoe zo’n bezoekzaal eruitziet.

bezoekzaal

Mag ik dan wel met mijn vader of moeder knuffelen?

Als je binnenkomt in de bezoekzaal en als je weggaat mag je je vader of moeder een kus of knuffel geven, maar verder blijft iedereen aan de eigen kant van het schot van de lange tafel. Er zijn ook andere mogelijkheden om bij je vader of moeder op bezoek te gaan tijdens de ouder-kind bezoekuren. Je bent tijdens deze uren in een andere ruimte dan tijdens het ‘gewone’ bezoek. Er zijn dan vaak ook andere kinderen die op bezoek komen bij hun ouder. Bij die bezoekuren kun je wel met je vader of moeder knuffelen, spelen, kletsen enz.

Mag ik een tekening of een cadeautje geven?

Nee, niet tijdens de bezoekuren. Je kunt de tekening wel opsturen per post en sommige cadeautjes kun je laten invoeren. Dit komt omdat alles eerst wordt gecontroleerd voordat het aan je vader of moeder wordt gegeven.


Exodus

Bij Exodus kun je terecht met vragen over de detentie van je vader of moeder. Met ons Ouders-, Kinderen- en Detentieprogramma helpen we je je vader in de gevangenis te bezoeken. Jose, de coördinator van dit project vertelt hoe ze kinderen helpt.
Telefoon 071-5161950.
E-mail info@exodus.nl.

Wil je hulp vragen? Bel met K I N D

Voor meer informatie of advies kun je bellen of e-mailen met Expertisecentrum K I N D
Telefoon 0800-5463000.
E-mail info@expertisecentrumkind.nl